Friday, 6 December 2013

KVS PREVIUOUS YEAR QUESTION PAPERS WITH ANSWERS DOWNLOAD PART 1

KVS PREVIUOUS YEAR QUESTION PAPERS WITH ANSWERS R SOLUTIONS DOWNLOAD

Last 10 years question papers of PGT of Kendriya Vidyalaya,What is the syllabus of PGT English for Kendriya Vidyalaya Recruitment,Date of sale of PGT and TGT forms? Model question papers of PGT English and TGT Science,Last 5 years question pa
pers of KV School for PGT and TGT Biology,Previous years question papers of PGT computer science on Kendriya Vidyalaya,Previous years question papers of Kendriya Vidyalaya Sangathan of FA I subject,Am I eligible for government job I have done graduation(In commerce) and having B.Ed degree from Chhattisgarh,Previous years question papers for PGT of Kendriya Vidyalaya Sangathan,Previous years question papers for PGT computer science for Kendriya Vidyalaya,Recruiting process of the PGT in Kendriya Vidyalaya in Andhra Pradesh,Kendriya Vidyalaya and Jawahar Vidhyala TGT and PGT examination date,Previous Years Question Papers of PGT Chemistry,Previous years question papers for TGT English and PGT English in Kendriya Vidyalaya

General Knowledge Paper held on 12-02-2011

1. Which of the following pairs is not correctly matched?

a) Kalinga Award          -     Popularization of Science

b) Barlong Award          -     Agriculture

c) David-Cohen Award   -     Literature

d) Pulitzer Prize         -     Progress in Religion

2. Which of the following characters was not a part of Shakespearian plays?

a) Julius

b) Brutus

c) Potterd) Ariel

3. Which of the following international organizations is dedicated to the cause of wildlife conservation?

a) UNFPA

b) UNDP

c) UNESCO

d) WHO

4. Human Rights Day is observed on :

a) 10 October

b) 9 May

c) 10 December

d) 18 February

5. Railway coaches are made in the largest number at Integral coach factory, situated in:

a) Kapurthala

b) Peramburc) Varanasi

d) Moradabad

6. Which of the following is not a necessary qualification for a state to become a member

of United Nationas Organization? It should :

a) be a sovereign state

b) be a peace loving state

c) be a willing to discharge responsibilities under the UNO charterd) guarantee human rights and freedom to its citizens

7. The imaginary line on the earth’s surface which closely follows 180o meridian, is called :

a) International date time

b) Tropic of Cancer

c) Equator

d) Prime Meridian

8. ‘Loti’ is the currency of :

a) Burundi

b) Libya

c) Sudan

d) Lesotho

9. Which type of rocks are mainly found in the Himalayan ranges?

a) Sedimentary

b) Metamorphicc) Igneous

d) Granite

10. Water Lily is the national emblem of :

a) Denmark

b) Bangladesh

c) Italy

d) Luxemberg

11. Who is a famous ‘Sarangi’ player?

a) Vilayat Khan

b) Ustad Zakir Husian

c) Alauddin Khan

d) Ustad Binda Khan

12. Which of the following is not a dance/dance-drama associated with the state ‘Maharashtra’?:

a) Lezim

b) Lavani

c) Kathid) Dahi Kala

13. Match the following and choose the correct answer from the codes given below :

I.  Simon Commission                                   1. 1885

II. Quit India Movement                                  2. 1942

III. Formation of Indian National Congress        3. 1927

IV.Minto-Morley Reforms                               4. 1909

Codes :

I      II       III       IV

a)   3     2       1        4

b)   1     3       4        2

c)   4     3       2        1

d)   1     2       3        4

14.Commonwealth games in 2014 will be held in :

a) Edinburgh, Scotland

b) Ontario, Canada

c) Glasgow, Scotland

d) Abuja, Nigeria

15. United Kingdom’s Prime Minister since May, 2010 is :

a) Tony Blair

b) David Cameron

c) Gordon Brown

d) Edward Health

16. Which of the following two IIT’s started functioning in 2009?

a) Gandhinagar, Jodhpur

b) Ropar, Patna

c) Indore, Mandid) Bhubaneshwar, Hyderabad

17. Banking of cureves is done to provide :

a) Centripetal force

b) Centrifugal force

c) Centrifugal acceleration

d) Angular velocity

18. Match the following and choose the correct answer from the codes given below :

I.   Calomel                   1. Copper sulphate

II.  Blue vitriol                2. Calcium sulphate

III. Gypsum                   3. Mercurous chloride

IV. Normal salt              4. Sodium chloride

Codes :

I      II       III       IV

a)   1     2       3        4

b)   4     3       2        1

c)   3     2       1        4

d)   3     1       2        4

19. Which of the following have maximum calrofic value?

a) Carbohydrates

b) Fatsc) Protiens

d) Vitamins

20. How many Fundamental Rights are there now guaranteed under the Constitution of India?

a) 6

b) 7

c) 8

d) 9

21. The reduction of voting age from 21 years to 18 years for the Lok Sabha as well as Assemblies is in :

a) Sixty-First Amendment 1989

b) Seventy-Third Amendment 1992

c) Sixty-Fourth Amendment 1990

d) Fifty-Ninth Amendment 1988

22. Jute is mainly grown in :

a) Tamil Nadu

b) West Bengal

c) Kerala

d) Himachal Pardesh

23. Delhi became the capital of India in :

a) 1910

b) 1911

c) 1916

d) 1923

24. Who amonst the following is the author of the book ‘My Country My Life’?

a) A.P.J. Abdul Kalam

b) Atal Behari Vajpayee

c) L.K.Advani

d) Shashi Tharoor

25. One-rupee currency notes bear the signature of :

a) The President of India

b) Prime Minister of India

c) Governor of Reserve bank

d) Indian Finance Secretary

26. Which of the following country won the FIFA World Cup, 2010?

a) Germany

b) South Africa

c) Brazil

d) Spain

27. Who among the following is Chairman of the Rajya Sabha?

a) President

b) Vice President

c) Prime Minister

d) Home Minister

28. B.C. Roy Award is given in the field of :

a) Journalism

b) Medicine

c) Music

d) Environment

29. Who among the following has been declared as Businessman of the decade?

a) Mukesh Ambani

b) Anil Amabani

c) Ratan Tata

d) Azim Premji

30. Who amongst the following has been named UNESCO’s National Ambassador?

a) Aishwarya Rai

b) Priyanka Choprac) Sharmila Tagore

d) Kajol

31. People have eyes of different colours, e.g. brown, black or blue, depending upon

the particular Pigment present in the :

a) Iris

b) Corena

c) Pupil

d) Choroid

32. Which of the following is known as the ‘red planet’ ?

a) Mercury

b) Mars

c) Jupiter

d) Saturn

33. The special Constitution position of Jammu & Kashmir is that :

a) It is not one of the States of the Indian Union

b) It is beyond the purview of the Indian Constituion

c) Indian laws do not apply to it

d) It has its own Constitution

34. The fundamental right which has been described by Dr. B.R. Ambedkar as ” The heart

and soul of the Constitution” is the right to :

a) Equlaity

b) Property

c) Freedom of religion

d) Constituional remedies

35. Fourth Estate is referred to :

a) Public Opinion

b) Chamber of Commerce

c) The Newspaperd) Political Parties

***************************************

Biology

1. Which of the following is a ‘club moss’ ?

(A) Selaginella

(B) Equisetum

(C) Lycopodium

(D) None of these

Ans : (C)

2. Raphe in Marsilea is present in—

(A) Female gametophyte

(B) Sporocarp

(C) Sporophyte

(D) Male gametophyte

Ans : (B)

3. The stele type occurring in Marsilea is—

(A) Solenostele

(B) Protostele

(C) Amphiphloic Siphonostele

(D) All of these

Ans : (C)

4. The morphological nature of rhizophore of Selaginella is—

(A) Root like

(B) Stem like

(C) Both root and stem like

(D) Rhizoid like

Ans : (C)

5. The Selaginella shows—

(A) Large and small leaves arranged spirally

(B) All leaves large

(C) All leaves small

(D) All of these

Ans : (A)

6. The anatomy of Pinus needle reflects the features of a—

(A) Mesophyte

(B) Xerophyte

(C) Hydrophyte

(D) Epiphyte

Ans : (B)

7. Girdling leaf traces are the characteristic feature of the stem of—

(A) Cycas

(B) Pinus

(C) Ephedra

(D) Gnetum

Ans : (A)

8. Pinus is a—

(A) Tree

(B) Shrub

(C) Herb

(D) None of these

Ans : (A)

9. The recent era is—

(A) Cenozoic

(B) Mesozoic

(C) Proterozoic

(D) Archeozoic

Ans : (A)

10. Fossils are found in—

(A) Igneous rocks

(B) Quartz

(C) Soil

(D) Sedimentary rocks

Ans : (D)

11. Reserve food material in fungi is—

(A) Glycogen

(B) Starch

(C) Sucrose

(D) Maltose

Ans : (A)

12. Which is rootless fern ?

(A) Pteris

(B) Dryopteris

(C) Salvinia

(D) Adiantum

Ans : (C)

13. Which is common between aerobic respiration and anaerobic respiration ?

(A) Similar substrate

(B) Glycolysis

(C) Pyruvic acid

(D) All of these

Ans : (B)

14. Turpentine oil is obtained from—

(A) Coal

(B) Petroleum

(C) Cedarwood

(D) Pinus

Ans : (D)

15. Which alga was used by Calvin and his co-workers in their experiments of photosynthesis ?

(A) Chlamydomonas

(B) Chlorella

(C) Chara

(D) Volvox

Ans : (B)

16. Which is an oilseed crop ?

(A) Marigold

(B) Chrysanthemum

(C) Rose

(D) Sunflower

Ans : (D)

17. The first transgenic plant used for commercial production was—

(A) Cotton

(B) Tomato

(C) Tobacco

(D) Rice

Ans : (B)

18. Rare hybrid plants can be saved by—

(A) Pollen culture

(B) Embryo culture

(C) Protoplast culture

(D) None of these

Ans : (C)

19. Which is not a category ?

(A) Ecotype

(B) Species

(C) Genus

(D) Order

Ans : (A)

20. Linnaeus published his concept of binomial nomenclature first in—

(A) Systema Naturae

(B) Species Plantarum

(C) Genera Plantarum

(D) Philosophia Botanica

Ans : (B)

21. When chlorophyll is burnt which element is obtained ?

(A) Ca

(B) Na

(C) Mg

(D) Mn

Ans : (C)

22. Iron deficiency results in—

(A) Leaf tip necrosis

(B) Small leaves disease

(C) Decreased protein synthesis

(D) Intervenal chlorosis appearing first in young leaves

Ans : (D)

23. A phytohormone is—

(A) Naturally produced

(B) Synthetic substance

(C) Both (A) and (B)

(D) None of these

Ans : (A)

24. During the seismonastic movement in Mimosa pudica turgor changes occur in—

(A) Leaflets

(B) Stipules

(C) Pulvinus leaf base

(D) Petiole and stem

Ans : (C)

25. Evergeen trees remain green through the year on account of—

(A) Cold climate

(B) Absence of leaf fall

(C) Leaves falling in small number interval

(D) Supply of moisture throughout year

Ans : (C)

26. Phenotypic ratio of dihybrid test cross is—

(A) 15 : 1

(B) 3 : 1

(C) 9 : 3 : 3 : 1

(D) 1 : 1 : 1 : 1

Ans : (C)

27. The damaged ozone layer is situated in—

(A) Ionosphere

(B) Mesosphere

(C) Stratosphere

(D) Troposphere

Ans : (C)

28. Which one of the following is ordinarily not an air pollutant ?

(A) CO2

(B) CO

(C) SO2

(D) Hydrocarbon

Ans : (A)

29. Genes are made by—

(A) Histones

(B) Lipoproteins

(C) Hydrocarbons

(D) Polynucleotides

Ans : (D)

30. The term ‘ecosystem’ was proposed by—

(A) Odum

(B) Tansley

(C) Whitker

(D) Goli

Ans : (B)

31. The first juvenile larva of Ascaris is known as—

(A) Filiform larva

(B) Rhabditiform larva

(C) Miracidium larva

(D) Microfilariae

Ans : (B)

32. Chromosomes contain—

(A) Protein only

(B) DNA and protein

(C) DNA, RNA and histone

(D) DNA, RNA, histone and non-histone proteins

Ans : (B)

33. Which are phagocytes in liver ?

(A) Kupffer cells

(B) Aciner cells

(C) Diter cells

(D) Hensen’s cells

Ans : (A)

34. Termites digest wood with the help of an enzyme secreted by the—

(A) Salivary glands

(B) Cells in the midgut

(C) Symbiotic protozoa

(D) Bacteria and fungi outside the body

Ans : (C)

35. In honeybee colony the drones are produced by—

(A) Fertilized eggs

(B) Unfertilized eggs

(C) Larvae fed upon leaves

(D) Fasting larvae

Ans : (B)

36. Jacobson’s organ is concerned with—

(A) Smell

(B) Burrowing

(C) Touch

(D) Vision

Ans : (A)

37. Body organisation in Hydra is of—

(A) Tissue grade

(B) Organ grade

(C) Cellular grade

(D) Organ system grade

Ans : (A)

38. Leech obtains continuous blood flow from its victim by pouring in it—

(A) Heparin

(B) Hirudin

(C) Insulin

(D) Pepsin

Ans : (B)

39. Spicules of Sponges are formed by—

(A) Procytes

(B) Pinacocytes

(C) Scleroblasts

(D) Thesocytes

Ans : (B)

40. Heterocoelous centrum is a characteristics of—

(A) Amphibia

(B) Reptilia

(C) Birds

(D) Mammalia

Ans : (C)

41. The exclusively sedentary protochordate animals are found in the class—

(A) Pterobranchia

(B) Larvacea

(C) Ascidiacea

(D) Thaliacea

Ans : (A)

42. Cytopyge is found in—

(A) Paramecium

(B) Entamoeba

(C) Amoeba

(D) Trypanosoma

Ans : (A)

43. Littoral form of animals is found—

(A) In fresh water

(B) In sea water near the shore

(C) In deep sea

(D) At the bottom of the sea

Ans : (D)

44. Bladder worm is a larva of—

(A) Obelia

(B) Silkmoth

(C) Taenia

(D) Nereis

Ans : (C)

45. Which of the following secretions associated with digestion does not have enzymes ?

(A) Bile

(B) Gastric juice

(C) Saliva

(D) Pancreatic juice

Ans : (A)

46. Yellow fever is transmitted by—

(A) Female Culex

(B) Female Anopheles

(C) Female Aedes

(D) Housefly

Ans : (C)

47. The covering membrane of the vacuole is known as—

(A) Tonoplast

(B) Cell wall

(C) Plasma layer

(D) None of these

Ans : (A)

48. Age of fishes was known as—

(A) Devonian

(B) Ordovician

(C) Crustaceous

(D) Silurian

Ans : (A)

49. ‘Quartan malaria’ is caused by—

(A) Plasmodium vivax

(B) Plasmodium malariae

(C) Plasmodium ovale

(D) Plasmodium falciparum

Ans : (B)

50. The word ‘species’ was coined by—

(A) John Ray

(B) Mayer

(C) J. Huxley

(D) C. Linnaeus

Ans : (A)

51. An embryo of chick with 7 pairs of somites is—

(A) 20 hours old

(B) 22 hours old

(C) 24 hours old

(D) 18 hours old

Ans : (C)

52. In the mammals, cleavage result formation of solid mass of cells known—

(A) Blastula

(B) Gastrula

(C) Morula

(D) Neurula

Ans : (C)

53. F1particles are found in—

(A) Lysosome

(B) Mitochondria

(C) Golgi Body

(D) Endoplasmic reticulum

Ans : (B)

54. The name ‘polytene chromosome’ suggested by—

(A) E.G. Balbiani

(B) Kollar

(C) Heitz

(D) Bauer

Ans : (A)

55. Centriole is found in—

(A) Animal cells

(B) Red algae

(C) Prokaryotes

(D) Flowering plants

Ans : (A)

56. The first phylum of animal kingdom exhibiting bilateral symmetry is—

(A) Arthropoda

(B) Annelida

(C) Mollusca

(D) Platyhelminthes

Ans : (D)

57. The fresh water sponge is—

(A) Spongella

(B) Grantia

(C) Euplectella

(D) Euspongia

Ans : (A)

58. Flame cells are related with—

(A) Excretory system

(B) Digestive system

(C) Circulatory system

(D) Respiratory system

Ans : (A)

59. The intermediate host in the life cycle of F. hepatica (Liver fluke) is—

(A) Sheep

(B) Snail

(C) Man

(D) Bird

Ans : (B)

60. Vitelline membrane is found in—

(A) Birds

(B) Tunicates

(C) Fishes

(D) Mammals

Ans : (A)

61. Two-pigment system theory of photosynthesis was proposed by—

(A) Hill Emerson

(B) Emerson

(C) Blackmann

(D) Hatch and Slack

Ans : (B)

62. Photosynthetic pigments in chloroplast are embedded in membrane of—

(A) Thylakoids

(B) Photoglobin

(C) Matrix

(D) Envelope of chloroplast

Ans : (A)

63. The rate of photosynthesis is maximum in—

(A) Green light

(B) Blue light

(C) Red light

(D) White light

Ans : (C)

64. All energy is trapped in pigment system-1 in—

(A) ATP

(B) Carbohydrate

(C) NADH2

(D) P-700

Ans : (D)

65. How many ATP molecules are produced, as a net gain, during the complete breakdown of glucose ?

(A) 36

(B) 28

(C) 12

(D) 18

Ans : (A)

66. Father of taxonomy is—

(A) De Candolle

(B) Hooker

(C) Linnaeus

(D) Aristotle

Ans : (C)

67. For entry in gene pool, a mutation occur in—

(A) Somatic cells

(B) Germ cells

(C) Plasma proteins

(D) Somatic DNA

Ans : (B)

68. Vessels diffier from tracheids—

(A) In being living

(B) In being derived from a single cell

(C) In having vertical row of cells and their cross wall dissolved

(D) Because they conduct water

Ans : (C)

69. Which one is true nut ?

(A) Walnut

(B) Cashewnut

(C) Groundnut

(D) Coconut

Ans : (B)

70. After transcription, the mRNA molecule—

(A) Disintegrates

(B) Moves into cytoplasm

(C) Replicates itself

(D) Reassociates to form its structure

Ans : (B)

71. Fossilization is also known by the—

(A) Acclimatzation

(B) Pasteurization

(C) Preservation

(D) Tyndallization

Ans : (C)

72. The branch that deals with the plants studies in the geological past is called—

(A) Pteridology

(B) Palaeobotany

(C) Neurology

(D) Archaeology

Ans : (B)

73. Birbal Sahni Institute of Palaeobotany is situated at—

(A) Allahabad

(B) Delhi

(C) Mumbai

(D) Lucknow

Ans : (D)

74. In plants, largest egg is found in—

(A) Cycas

(B) Sequoia

(C) Pinus

(D) Selaginella

Ans : (A)

75. Which one of the following is an example of symbiosis ?

(A) Utricularia

(B) Agaricus

(C) Lichen

(D) Mango

Ans : (C)

76. Which of the following pteridophytes is known as ‘Horse-tail’ ?

(A) Rhynia

(B) Selaginella

(C) Equisetum

(D) None of these

Ans : (C)

77. Marsilea is a—

(A) Homosporic pteridophyte

(B) Heterosporic pteridophyte

(C) Non-sporic pteridophyte

(D) Seeded pteridophyte

Ans : (B)

78. A plant bearing two types of spores is termed as—

(A) Heterospory

(B) Seed habit

(C) Homospory

(D) All of these

Ans : (A)

79. In Pinus present only—

(A) Male cone

(B) Female cone

(C) Male and female cones

(D) All of these

Ans : (D)

80. Number of cotyledons found in the embryo of Cycas is—

(A) 4

(B) 2

(C) 3

(D) 1

Ans : (B)

81. Bryophytes are—

(A) Aquatic

(B) Terrestrial

(C) Amphibious

(D) None of these

Ans : (C)

82. Sporophyte is dependent on gametophyte in—

(A) Algae

(B) Pteridophyta

(C) Fungi

(D) Bryophyta

Ans : (D)

83. In gametophytic phase of Bryophyta the last cell is—

(A) Gamete

(B) Spore

(C) Elater

(D) Zygote

Ans : (A)

84. In Funaria, the calyptra is formed by—

(A) Antheridium

(B) Columella

(C) Capsule

(D) Archegonium

Ans : (D)

85. A bryophyte differes from pteridophyte in—

(A) Archegonia

(B) Lack of vascular tissue

(C) Independent gametophyte

(D) None of these

Ans : (B)

86. Acid rain is mainly a mixture of—

(A) Sulphuric acid and nitric acid

(B) Hexane and methane

(C) Acetic acid and bromine

(D) Ascorbic acid and citric acid

Ans : (A)

87. Ribosomes are sites for—

(A) Protein synthesis

(B) Photosynthesis

(C) Fat synthesis

(D) Respiration

Ans : (A)

88. Pyramid of energy is—

(A) Alwayss inverted

(B) Always upright

(C) Sometimes inverted and sometimes upright

(D) None of these

Ans : (B)

89. ATP is—

(A) An enzyme which brings about oxidation

(B) A hormone

(C) A molecule with high energy phosphate bond

(D) A protein

Ans : (C)

90. Which one of the following is not a feature of prokaryotic cell ?

(A) Absence of nuclear membrane and the nucleus

(B) Absence of cell organelles

(C) Absence of genetic material

(D) Absence of histone protein in the chromosome

Ans : (C)

91. Which one of the following is highly dangerous radioactive pollutant ?

(A) Phosphorus-32

(B) Sulphur-35

(C) Strontium-90

(D) Calcium-40

Ans : (C)

92. The indicator of SO2 pollution of air is—

(A) Lichen

(B) Fern

(C) Black mould

(D) Moss

Ans : (A)

93. The founder of cell theory was—

(A) Wolf

(B) Rudolf Virchow

(C) Myen, Von Moll and Raspail

(D) Schleiden and Schwann

Ans : (D)

94. Fats in our body are formed when—

(A) There is little glycogen in the body

(B) Blood sugar level becomes constant

(C) Glycogen storage in liver and muscles is completed

(D) Intake of protein is high

Ans : (C)

95. Liver performs several functions. One of these functions is—

(A) Histolysis

(B) Digestion of proteins

(C) Glycogenesis

(D) Maintaining salt balance

Ans : (C)

96. Poison fangs of snakes are—

(A) Maxillary teeth

(B) Specialized structures

(C) Premaxillary teeth

(D) Vomerine teeth

Ans : (A)

97. Wings of butterfly, bird and bat are—

(A) Homologous organs

(B) Analogous organs

(C) Unrelated organs

(D) Vestigeal organs

Ans : (B)

98. ‘Ozone Day’ is observed on—

(A) January, 30

(B) April, 21

(C) September, 16

(D) December, 5

Ans : (C)

99. Which one of the following is the link between Annelida and Mollusca ?

(A) Archaeopteryx

(B) Peripatus

(C) Neopilina

(D) Coelacanth

Ans : (C)

100. The heartbeat is regulated by—

(A) Pacemaker

(B) Vagus nerve

(C) Sympathetic nerve

(D) All of these

Ans : (D)

101. Which pair is correct ?

(A) Microlecithal eggs — Dipnoi

(B) Homolecithal eggs — Amphibia

(C) Mesolecithal eggs — Bird

(D) Centrolecithal eggs — Insect

Ans : (D)

102. The hypothesis of ‘Coupling and Repulsion’ for linkage was formulated by—

(A) Sutton and Boveri

(B) Bateson & Punnet

(C) T.H. Morgan

(D) W. Sutton

Ans : (B)

103. Balanoglossus is commonly known as—

(A) Earthworm

(B) Tapeworm

(C) Corn worm

(D) Tongue worm

Ans : (D)

104. In Drosophila, sex determination depends on—

(A) Y-chromosome

(B) X-chromosome

(C) Autosome

(D) X-chromosome & autosome both

Ans : (D)

105. Nonsense codons are—

(A) AUG, AAU, UAG

(B) GGU, AGU, AUG

(C) UAG, UAA, UGA

(D) GAU, AAU, GUA

Ans : (C)

106. In which stage does centromere divide in two ?

(A) Metaphase-I

(B) Prophase-I

(C) Metaphase-II

(D) Anaphase-II

Ans : (D)

107. Which animal is egg laying mammal ?

(A) Didelphys

(B) Macropus

(C) Pteropus

(D) Tachyglossus

Ans : (D)

108. An oil producing gland on the tail of bird is known as—

(A) Preen gland

(B) Mucus gland

(C) Green gland

(D) Sebaceous gland

Ans : (A)

109. A snake that is viviparous is—

(A) The Russell’s pitless viper

(B) The pit viper

(C) Rattle snake

(D) Kraits

Ans : (B)

110. A gland which is found on undersurface of the thighs of male lizard ?

(A) Sudorific gland

(B) Femoral gland

(C) Green gland

(D) Stink gland

Ans : (B)

111. Which of the following is not a path flagellate ?

(A) Leishmania

(B) Giardia

(C) Trypanosoma

(D) Noctiluca

Ans : (D)

112. The Glochidium larva of Unio—

(A) Is free swimming

(B) Is ectoparasite on fish

(C) Is endoparasite on fish

(D) Lives in bottom

Ans : (B)

113. The term ‘Plasmalemma’ was given by—

(A) C. Nageli & C. Cramer

(B) J.Q. Plowe

(C) Dancilli & Davson

(D) Robertson

Ans : (B)

114. Smooth endoplasmic reticulum performs—

1. Synthesis of lipids

2. Glycogenolysis

3. Sterol metabolism

4. Detoxification

Codes :

(A) Only 4 is correct

(B) 1 and 2 both are correct

(C) 2 and 3 both are correct

(D) All are correct

Ans : (D)

115. The innermost layer of egg albumen in birds is called—

(A) Inner thin albumen

(B) Vitelline membrane

(C) Dense alburmen

(D) Chalaziferous layer

Ans : (B)

116. In which one of the following is the anus absent ?

(A) Leech

(B) Roundworm

(C) Earthworm

(D) Flatworm

Ans : (D)

117. Which type of jaw suspension is found in mammals ?

(A) Autostylic

(B) Holostylic

(C) Craniostylic

(D) Hyostylic

Ans : (A)

118. Synthesis of urea in liver takes place by—

(A) Nitrogen cycle

(B) Krebs’ cycle

(C) Glycolysis

(D) Ornithine cycle

Ans : (D)

119. Sexual dimorphism is found in—

(A) Hydra

(B) Earthworm

(C) Ascaris

(D) Fasciola

Ans : (B)

120. Which of the following animals has a nervous system but no brain ?

(A) Amoeba

(B) Hydra

(C) Cockroach

(D) Earthworm

Ans : (B)

2 comments:

  1. Plz send. Pgt computer science. Prvs qus papers

    ReplyDelete
  2. PLEASE SEND PGT COMPUTER SCIENCE PREVIOUS PAPERS

    ReplyDelete

 
Copyright © . Question Papers | Previous Years Question Papers Download | Model Papers | Practice Papers Free - Posts · Comments