Friday, 6 December 2013

KVS PREVIUOUS YEAR QUESTION PAPERS WITH SOLUTIONS DOWNLOAD PART 2

KVS PREVIUOUS YEAR QUESTION PAPERS WITH SOLUTIONS DOWNLOAD PART 2

121. Aristotle’s Lantern occurs in—

(A) Asteroidea

(B) Echinoidea

(C) Holothuroidea

(D) Crinoidea

Ans : (B)

122. Neoteny is observed in—

(A) Ambystoma

(B) Alytes

(C) Sycon

(D) Sacculina

Ans : (A)

123. Kidneys are vital organs of the body because they help in—

(A) Regulation of body fluids

(B) Regulation of acid-base balance

(C) Removal of metabolic wastes

(D) All of these functions

Ans : (D)

124. The infective stage of malarial parasite is—

(A) Trophozoite

(B) Merozoite

(C) Sporozoite

(D) Cyst

Ans : (C)

125. Parasitic castration occurs in—

(A) Fasciola

(B) Nereis

(C) Sacculina

(D) Palaemon

Ans : (C)

 11th Feb. 2011  

1. The headquarters of World Trade Organisation is located in :

a) Geneva

b) Paris

c) Washington

d) New York

2. The number of High Courts in India is :

a) 31

b) 21

c) 25

d) 24

3. Under which section of the Hindu marriage Act, 1955 the provision relating to registration of

Marriage is given?.

a) 8

b) 7

c) 6

d) 5

4. A radar which detects the presence of an enemy aircraft uses :

a) sound waves

b) radio waves

c) electric waves

d) ultrasound waves

5. “Sub Prime Lending” is a  term applied to the loans made to :

a) those borrowers who do not have a good credit history.

b) those who wish to take loan against the mortgage of tangible assets.

c) those who have a good credit history and are known to bn since 10 years.

d) those borrowers who are most preferred customers of the bank.

6. Production function explains the relationship between :

a) Initial inputs and ultimate output

b) Input and ultimate consumption

c) Output and consumption

d) Standard deviation

7. The 50th percentile is also known as :

a) Mean

b) Mode

c) Median

d) Standard deviation

8. The World’s Number two economy is :

a) USA

b) Japan

c) China

d) Germany

9. Saina Nehwal has been named the brand ambassador for :

a) Orissa

b) Andhra Pradesh

c) Tamil nadu

d) Kerala

10. NASA is planning to establish a permanent base at :

a) Moon

b) Mars

c) Venus

d) Jupiter

11. Very small-time intervals are accurately measured by the

a) Pulsars

b) White dwarf

c) Atomic clocks

d) Quartz clocks

12. The overall objective of Fundamental Rights is to ensure :

a) Democratic government

b) Individual liberty

c) Judicial independence

d) Secularism

13. The Governor is responsible to the :

a) State legislature

b) State legislative assembly

c) President

d) Prime Minister

14.Who among the following received the Noble prize twice in the same subject?

a) Madam Curie

b) Pierre Curie

c) Linus Pauling

d) John Bardeen

15. Which of the following was known from the title of “Nightangale of India”?

a) Vijay Lakshmi Pandit

b) Sarojini Naidu

c) Maria montessori

d) Suraiya

16. NPC concerns :

a) Industries

b) Schools

c) Agriculture

d) Medicine

17. World Food Day is observed on :

a) 18 February

b) 11 June

c) 28 September

d) 16 October

18.The rupee coin was first minted in India in :

a) 1542

b) 1601

c) 1677

d) 1809

19. The lowest layer of atomosphere is called :

a) Stratosphere

b) Troposphere

c) Ionosphere

d) Exosphere

20. Match the following and choose the correct answer from the codes given below :

I.  Nigeria           1. Luanda

II. Qatar             2. Abuja

III. Zambia          3. Lusaka

IV. Angola          4. Doha
Codes :

I      II       III       IV

a)   2     4       3        1

b)   4     3       2        1

c)   1     2       3        4

d)   4     2       3        1

21. Which of the following countries does not have its emblem as ‘Lion’ ?

a) Belgium

b) Norway

c) Sri Lanka

d) Spain

22. ‘Swaythling Cup’ is associated with the sport:

a) World badminton (Men)

b) World Table tennis (Men)

c) Horse racing

d) Car racing

23. Which of the following is not a famous ‘Tabla Player’ ?

a) Allarakha

b) Zakir Husain

c) Pandit Jasraj

d) Gudai Maharaj

24. Which of the following is not a dance/dance drama associated with the state ‘Kerla’ ?

a) Koodiyattam

b) Mudiyettu

c) Kottam

d) Tappatri Kai

25. Shivaji’s war strategy used against the Mughals was:

a) Alert army

b) Political supremacy

c) Large army

d) Guerilla warfare

26. Asian games 2014 will be held in :

a) Gouangjhou, China

b) Incheon, South Korea

c) New Deslhi, India

d) NBusan, South Korea

27. Next US Presidential election will be held in :

a) November, 2012

b) Januaary, 2013

c) November, 2013

d) January, 2012

28. Amitabh Bachchan has won three times the Best Actor National Awrd. Which of the films

is not the one when he was not given the National Award for Best Actor?

a) Agneepath

b) Sholay

c) Black

d) Paa

29. Sound travesl with a different speed in different media. In what order does the velocity of

sound increase in these media?

a) Water, iron and air

b) Iron, air and water

c) Air, water and iron

d) Iron, water and air

30. Match the following and choose the correct answer from the codes given below :

I.  Carbon dioxide           1. Reducing agent

II. Chlorine                     2. Anaesthetic in dentisty

III. Hydrogen                  3. Bleaching powder

IV. Nitrous oxide            4. Refrigerant

Codes :

I      II       III       IV

a)   1     2       3        4

b)   4     3       2        1

c)   4     3       1        2

d)   2     1       3        4

31. Medula oblongata is a part of human :

a) heart

b) brain

c) liver

d) sex organs

32. Funk discovered :

a) Proteins

b) Vitamins

c) Enzymes

d) Hormones

33. The 8th schedule of the constitutions deals with :

a) Fundamental Rights

b) Directive Principles of State Policy

c) The list of 18 regional languages

d) All the above

34. Thirty-Sixth Amendment of Indian Constitution, 1975 conferred statehood on :

a) Arunachal Pradesh

b) Nagaland

c) Meghalaya

d) Sikkim

35. Who among the following has a right to speak and otherwise take part in the proceeding

of either House of Parliament and to be a member of any Parliamentary Committee but is

not entitled to vote?.

a) The Chief Election Commissioner

b) Chairmain of Finance Comission

c) The Attorney General

d) The Comptroller and Auditor General of India

****************************************************************
TGT 2005

1. Which is the correct spelling ?

(A) Quintessence

(B) Qintessence

(C) Quentesence

(D) Quintesence

Ans : (A)

2. Venus and Adonis is by—

(A) Shakespeare

(B) Milton

(C) Galsworthy

(D) Wordsworth

Ans : (A)

3. Pun is—

(A) Opposite word

(B) A play on words

(C) A funny word

(D) Identical words

Ans : (B)

4. Vers libre is—

(A) Colophon

(B) Closed form

(C) Rhymed form

(D) Open form

Ans : (D)

5. Choose the correct verb—

They …… to school by bus.

(A) going

(B) goes

(C) go

(D) to go

Ans : (C)

6. Insert the correct verb form—

Barcelona …… the world to the Montjuic Stadium.

(A) brought

(B) took

(C) welcomed

(D) welcome

Ans : (C)

7. Which of the following is a pastoral poem by Milton ?

(A) Adonis

(B) Thyrsis

(C) Lycidas

(D) None of the above

Ans : (C)

8. Punctuate correctly—

At sunset the general taking decision marched forward.

(A) At sunset, the general, taking decision marched forward

(B) At sunset the general, taking decision, marched forward

(C) At sunset, the general taking decision, marched forward

(D) At sunset, the general, taking decision, marched forward

Ans : (D)

9. The Solitary Reaper is a—

(A) Ballad

(B) Ode

(C) Lyric

(D) Pastoral

Ans : (C)

Directions—(Q. 10 and 11) Ascertain the correct tense of the following in the verb—

10. Yesterday at school, I …… the echo of a roar of laughter.

(A) were startled

(B) was startled

(C) was startling

(D) were startling

Ans : (B)

11. We …… by a strange sound.

(A) were startle

(B) was startled

(C) was startling

(D) were startling

Ans : (A)

12. “Milton’s poetry is a mirror in which the writer’s character is very clearly reflected.” Who made this statement ?

(A) Verity

(B) Macmillan

(C) Pattison

(D) Bush

Ans : (B)

13. The passive voice of—“Jack was forcing through the crowd”…… is—

(A) Jack was being forced through the crowd

(B) The crowd was forcing through by Jack

(C) The crowd forced through Jack

(D) The crowd was being forced through by Jack

Ans : (D)

14. ‘Incredible’ means—

(A) surprising

(B) interesting

(C) disgusting

(D) unbelievable

Ans : (D)

15. The period known as the age of Milton is—

(A) 1621-1681

(B) 1620-1665

(C) 1625-1660

(D) 1628-1655

Ans : (C)

Directions—(Q. 16 and 17) Fill in with prepositions—

16. Ask …… me tomorrow and you shall find me a grave man.

(A) in

(B) by

(C) for

(D) from

Ans : (C)

17. It is a translation …… Horace’s Ars Poetica.

(A) to

(B) in

(C) from

(D) of

Ans : (D)

18. The originator and namer of ‘deconstruction’ is—

(A) Jacques Derrida

(B) Friedrich Nietzsche

(C) Martin Heidegger

(D) Sigmund Freud

Ans : (A)

19. Which is the correct spelling ?

(A) rythym

(B) ryhthm

(C) rhythm

(D) rhithym

Ans : (C)

20. The age of Milton had three kinds of poets—

(A) Religious, Heroic, Puritan

(B) Metaphysical, Cavalier, Puritan

(C) Metaphysical, Romantic, Dramatic

(D) Cavalier, Religious, Classical

Ans : (B)

21. Lyrical Ballads was written by Coleridge and—

(A) Arnold

(B) Keats

(C) Wordsworth

(D) Blake

Ans : (C)

22. Legitimate means—

(A) valid

(B) correct

(C) rightful

(D) possessive

Ans : (A)

23. We …… dinner at the Park Hotel yesterday.

(A) had eaten

(B) ate

(C) were eating

(D) got

Ans : (B)

24. Paradise Lost was written by Milton in the …… phase of his life.

(A) Middle

(B) Last

(C) Student

(D) First

Ans : (B)

25. One who hates mankind is called—

(A) egoist

(B) egotist

(C) introvert

(D) misanthrope

Ans : (D)

26. Wordsworth composed some of his finest poems during the years—

(A) 1798-99

(B) 1778-79

(C) 1788-89

(D) 1768-69

Ans : (A)

27. The regular ode is a close imitation of—

(A) Petrarch

(B) Shelley

(C) Tata

(D) Pindar

Ans : (D)

28. Gita……hundred times everyday.

(A) skip

(B) skips

(C) skipped

(D) skipping

Ans : (B)

29. ‘Skilful’ is—

(A) Advent

(B) Adopt

(C) Adroit

(D) Adverse

Ans : (C)

30. Find the mis-spelt word—

(A) appropriate

(B) title

(C) mission

(D) passege

Ans : (D)

31. ‘The Dark Lady’ appears in the sonnets of—

(A) Surrey

(B) Wyatt

(C) Shakespeare

(D) Spenser

Ans : (C)

32. Which is the correct meaning of the idiom backed up ?

(A) sold

(B) corroded

(C) supported

(D) fabricated

Ans : (C)

33. Tick the correct Infinitive—

…… is difficult for a sinner.

(A) Saying prayer

(B) To pray

(C) Praying to

(D) Being praying

Ans : (B)

34. The plural for ‘handfull’ is—

(A) handfuls

(B) handfulls

(C) handsfull

(D) handsfulls

Ans : (A)

35. John Galsworthy was the son of a—

(A) novelist

(B) merchant

(C) lawyer

(D) doctor

Ans : (C)

36. ‘Dastard’ means—

(A) destitute

(B) becoming

(C) brave

(D) coward

Ans : (D)

Directions—(Q. 37 and 38) Identify the type of adverb in the bold word—

37. She often goes to the cinema—

(A) Adverb of time

(B) Adverb of Degree

(C) Adverb of Frequency

(D) Adverb of Manner

Ans : (C)

38. She barely left the room when the roof fell in.

(A) Adverb of Time

(B) Adverb of Degree

(C) Adverb of Frequency

(D) Adverb of Manner

Ans : (B)

39. Which is not Shakespeare’s drama ?

(A) Titus Andronicus

(B) Edward the Second

(C) Hamlet

(D) Richard III

Ans : (B)

40. Tick the correct meaning of the idiom come about—

(A) get

(B) take place

(C) happen

(D) recover

Ans : (C)

41. Galsworthy began his literary career as—

(A) a journalist

(B) a dramatist

(C) a novelist

(D) a poet

Ans : (C)

42. ‘Novella’ is a word from—

(A) India

(B) France

(C) Italy

(D) England

Ans : (C)

43. Which of the following is a masque written by Milton ?

(A) Comus

(B) Adeopagitica

(C) Lycidas

(D) None of the above

Ans : (A)

44. Put in the correct prepositions—

We heard……it……our meeting.

(A) of, through

(B) at, during

(C) of, during

(D) of, in

Ans : (C)

Directions—(Q. 45 to 49) The following sentences are given with blank spaces. Choose the correct alternative to fill in the blank.

45. I am looking forward …… you.

(A) to seeing

(B) to see

(C) to have seen

(D) for seeing

Ans : (B)

46. He says he is not …… for the job of a doctor.

(A) cut up

(B) cut off

(C) cut down

(D) cut out

Ans : (D)

47. He is repairing his car with a view …… it.

(A) to sell

(B) to selling

(C) for selling

(D) to have sold

Ans : (A)

48. Our school library boasts of many …… editions of the …… classical writers.

(A) old, ancient

(B) ancient, ancient

(C) ancient, new

(D) old, old

Ans : (A)

49. As sheep are to a flock, so are cattle to a ……

(A) swarm

(B) multitude

(C) pack

(D) herd

Ans : (D)

50. Next to, but not necessarily touching, is—

(A) Adjoin

(B) Adjacent

(C) Adhere

(D) Adapt

Ans : (B)

51. ‘Poetic Justice’ was a term coined by—

(A) Samuel Johnson

(B) Geoffrey Leech

(C) John Dryden

(D) Thomas Rymer

Ans : (A)

52. Which among the following bold words is the correct Adverbial qualifications—

(A) The flames spread everywhere

(B) The flames spread everywhere

(C) The flames spread everywhere

(D) The flames spread everywhere

Ans : (A)

53. Shakespeare was born in—

(A) 1574

(B) 1563

(C) 1564

(D) 1589

Ans : (C)

54. In which poem does the following statement apear ?

“Solitude, sometimes is best society.”

(A) Paradise Regained

(B) Lycidas

(C) Paradise Lost

(D) Comus

Ans : (A)

55. The plural for ‘man-servant’ is—

(A) manworkers

(B) man-servants

(C) mans-servant

(D) men-servant

Ans : (D)

56. She slept soundly. Identify the nature of the bold verb—

(A) Transitive verb

(B) Intransitive verb

(C) Regular verb

(D) Verb of complete predication

Ans : (B)

Directions—(Q. 57 and 58) Fill in the gaps with the correct prepositions—

57. Chased by the dog, the thief ran …… the lawn.

(A) across

(B) around

(C) over

(D) through

Ans : (A)

58. He vanished …… the darkness.

(A) to

(B) in

(C) into

(D) through

Ans : (C)

59. ‘To refurbish’ is—

(A) to repair

(B) to survey

(C) to apply

(D) to renovate

Ans : (D)

60. Punctuate correctly—

Amrit sharma is a metro railway employee

(A) Amrit sharma is a metro railway employee.

(B) Amrit Sharma is a Metro Railway employee.

(C) Amrit Sharma is a metro railway Employee

(D) None of the above

Ans : (B)

61. Which is the correct spelling ?

(A) canceled

(B) canciled

(C) cancelled

(D) canscelled

Ans : (C)

62. Put in the correct verb form—

I know that you …… twenty on your last birthday.

(A) were

(B) was

(C) are

(D) is

Ans : (A)

Directions—(Q. 63 to 67) Read the following passage carefully and answer the questions which follow—

SANTINIKETAN, Aug. 17, 1998 : The rainy season has returned, and the man is back at his work, He is Pannalal Patel, the man who has completed 96 years, and is still going strong.

Pannalal was once a ‘terrorist’. Then he turned into a Gandhian. At present his mission is ‘Meen Mangal’ or ‘the well-being of fish’, as he calls it.

Come the rains, and Pannalal would release millions of young salmons into rivers following through the neighbourhood. He says that water without fish is just as absurd as fish without water.

On Independence Day Eve he had, as if, an appointment with the Ajoy, the river he loves and adores.

Choked up with silt and sand from bank to bank, the river remains almost dry throughout the year except in the rainy season. Once called ‘the crazy river’ for often changing its course. Ajoy is now better known for the great destruction it causes, at intervals of some years, by flooding the villages on its banks. It then washes away people and cattle and houses, and brings great misery.

The appointed day arrived. It was a cloudy afternoon at Palitpur, the venue of the programme where a new bridge has been built across the river.

Short speeches were made. Songs were sung. Mr. Patel took a handful of the young salmon and threw them into the water–once, twice, thrice. Others followed him. The hero of the day looked happy, and a smile lit up his wrinkled face.

But some fisherman in the crowd were rather sceptical about the usefulness of the programme. Will the fish, when grown up, return to the same waters and be caught in their nets ? perhaps not. They talked among themselves.

Mr. Patel, However, does not bother himself about who catches how much fish in which waters. He himself is a complete vegetarian. His only concern is the well-being of fish.

63. Pannalal Patel, who is very old, is still—

(A) strong

(B) fond of fishing

(C) very alert

(D) can walk fast

Ans : (A)

64. Pannalal had an appointment with the river Ajoy—

(A) on 15th August

(B) on 14 August

(C) on 15th August morning

(D) on 14th August evening

Ans : (D)

65. The Ajoy floods its banks—

(A) every rainy season

(B) very rarely

(C) every few years

(D) quite often

Ans : (C)

66. According to Pannalal, water without fish is—

(A) unthinkable

(B) tasteless

(C) impure

(D) unprofitable

Ans : (A)

67. The object of Pannalal’s programme at Palitpur was the welfare of—

(A) the fishermen

(B) the Ajoy

(C) society

(D) fish

Ans : (D)

68. The meaning of ‘solicited’ is—

(A) advice requested

(B) to do a court case

(C) to form a party

(D) None of the above

Ans : (A)

69. Select the correct spelling—

(A) Staff Quarters

(B) Stuff Quarters

(C) Staff Quaters

(D) None of the above

Ans : (A)

70. ‘Compact’ means—

(A) Face powder for women

(B) Computer software

(C) Put together in a small space

(D) None of the above

Ans : (C)

Directions—(Q. 71 and 72) Choose the correct word for the blanks—

71. …… the boy return to his village ?

(A) Shall

(B) Will

(C) Was

(D) Shan’t

Ans : (B)

72. Songs …… sung in his memory.

(A) is

(B) were

(C) had

(D) been

Ans : (B)

73. Change the following into a complex sentence—

He received the call of his friend and left for Delhi right away.

(A) Receiving the call of his friend, he left for Delhi right away

(B) He received the call of his friend therefore the call of his friend, therefore he left for Delhi right away

(C) As soon as he received the call of his friend. He left for Delhi

(D) He received the call of his friend and soon left for Delhi

Ans : (C)

74. Change the following simple sentence into a complex sentence—

His senior colleagues have been transferred to Dehradun.

(A) His colleagues having a seniority over him have been transferred to Dehradun

(B) His Colleagues who are senior to him have been transferred to Dehradun

(C) Some of his colleagues are senior to him there or they have been transferred to Dehradun

(D) Being senior some of his colleagues have been transferred to Dehradun

Ans : (B)

75. The most common form of closing a letter to a close relative is—

(A) Yours sincerely

(B) Yours affectionately

(C) Yours faithfully

(D) Yours truly

Ans : (B)

76. Punctuate the following—

Dont worry father said he Ill soon leave the village and find a job in Delhi.

(A) Dont worry father, “said he” Ill soon leave the village and find a job in Delhi

(B) Don’t worry father, said he “I’ll soon leave the village and find a job in Delhi.”

(C) “Don’t worry father,” said he, “I’ll soon leave the village and find a job in Delhi.”

(D) “Don’t worry father said he” I’ll soon leave the village and find a job in Delhi

Ans : (C)

77. Find out the correct narration of the following direct speech—

“I know this area because I used to live here,” he informed.

(A) He informed that he knew that area because he used to live there

(B) He informed that he knew that area because he had lived there

(C) He informed that he knew that area because he had been living there

(D) He informed that he knew that area because he lived there

Ans : (A)

Directions—(Q. 78 to 82) Each of the following sentences is divided into four parts (A), (B), (C) and (D). Some of the sentences have errors is one part and some have none. Find out which part of the sentence has an error.

78. He explained to the government why (A) / the manufacturing of cars (B) / have stopped in his new factory. (C) No error (D)

Ans : (C)

79. We have lived (A) / in this house ever since (B) / my father has died. (C) No error (D)

Ans : (A)

80. The principal claimed that (A) / there were less than fifty students present in the building (B) / when it caught fire. (C) No error (D)

Ans : (D)

81. The examinations of the undergraduate students (A) / are likely to commence (B) / from Friday. (C) No error (D)

Ans : (C)

82. Few people know (A) / that the climate of Shimla (B) / is better than Srinagar. (C) No error (D)

Ans : (C)

83. “A violet by a mossy stone / Half hidden from the eye !” is a quote from the—

(A) Ode to Duty

(B) Lucy Poems

(C) The Green Linnet

(D) The Solitary Reaper

Ans : (B)

84. Tick the correct one—

(A) Gita asked me where I lived.

(B) Gita asked to me where I lived.

(C) Gita asked me where did I live ?

(D) Gita asked me where do you live ?

Ans : (A)

85. Informal essay is also known as—

(A) Funny essay

(B) Scholarly essay

(C) Familiar essay

(D) Impersonal essay

Ans : (B)

86. Tick the correct auxiliary to indicate discontinued habit—

(A) There was a house there

(B) There used to be a house there

(C) There is a house there

(D) There was used to be a house there

Ans : (B)

87. Wordsworth’s poems, mostly, deal with—

(A) politics

(B) city life

(C) humble and rustic life

(D) revolution

Ans : (C)

Directions—(Q. 88 to 97) In question you have a brief passage with 10 questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

We were in class when the headmaster came in, followed by a ‘new fellow’, not wearing the school uniform and a school servant carrying a large desk. Those who had been asleep woke up, and everyone rose as if surprised at his work. The headmaster made a sign to us to sit down. Then turning to the class master, he said to him in a low voice : “Mr. Roger, here is a pupil whom I recommend to your care.” The new boy was wearing a tight green jacket, yellow trousers and a strange cap which soon attracted the attention of the hole class.

The new boy was still holding his strange cap on his knees even after the prayers were over. ‘Rise,’ said the master. The boy stood up. His cap fell. The whole class began to laugh. He stood to pick it up. A neighbour knocked it down again with his elbow. He picked it up once more, ‘Get rid of your helmet,’ said the master, who was a bit of a joker. There was a burst of laughter from the boys, which so throughly shamed the boy that he didn’t know whether to keep his cap in his hand, leave it on the ground, or put it on his head. He sat down again and placed it on his knee.

‘Rise,’ repeated the master, ‘and tell me your name.’ The new boy articulated in a stammering voice an unintelligible name, ‘Again !’ said the master. The same sputtering of syllables was heard, drowned by the tittering of the class ‘Louder !’ cried the master; ‘louder !’ The new fellow opened a large mouth and shouted at the top of his voice as if calling someone the word ‘Charbovari’. A hubbub broke out; they shouted, barked,

stamped and repeated ‘Charbovari ! Charbovari !’

88. Who distrubed the peace of the class ?

(A) the new boy

(B) the mischievous boys of the class

(C) the master

(D) the headmaster

Ans : (B)

89. What is the function of the clause “a school servant carrying a large desk” in the opening sentence ?

(A) just to provide an extra information

(B) to describe the atmosphere

(C) to create seriousness

(D) to create humour

Ans : (B)

90. What contributed most to the misery of the new boy ?

(A) the appearance of the boy

(B) his shyness

(C) the sadistic attitude of the master

(D) insenitive classmates

Ans : (D)

91. Which of the following is true about the description of the new boy ?

(A) The boy has been sketched sympathetically

(B) The boy has been caricatured

(C) It is a serious description

(D) The writer seems to hate the boy

Ans : (A)

92. The last part of the episode proves to be an anticlimax to—

(A) the class

(B) the boy

(C) the teacher

(D) all of them

Ans : (D)

93. The boy was ‘sputtering’ syllables because he was—

(A) angry

(B) sad

(C) shy

(D) calm

Ans : (C)

94. In the command of the master ‘Get rid of your helmet’ in the second paragraph—

(A) there is a cruel joke

(B) there is nothing cruel about it

(C) the master wants to help the boy

(D) the master wants to discipline the class

Ans : (B)

95. Which literary device has been used in the following sentence of the last paragraph ?

“The same sputtering of syllables was heard, drowned by the tittering of the class”.

(A) Metaphor

(B) Irony

(C) Apostrophe

(D) Onomatopoeic

Ans : (D)

96. The word ‘hubbub’ in the last sentence of the passage means—

(A) complete silence

(B) noise and excitement

(C) dullness

(D) atmosphere

Ans : (B)

97. Which of the following would be the most suitable title for the passage ?

(A) The mischievous master

(B) The mischievous class

(C) A funny boy in the class

(D) A new boy in the class

Ans : (B)

98. Wordsworth, before his death, resided at—

(A) Rydal Mount

(B) Grasmere Parsonage

(C) Dove Cottage

(D) Allan Bank

Ans : (A)

99. He …… sitting beside a river. (Fill in with the correct verbs) :

(A) shall find

(B) is saw

(C) is finded

(D) was found

Ans : (D)

Directions—(Q. 100 and 101) Give the meaning of the idiom—

100. The new play has fallen flat—

(A) The play is a success

(B) The play met with a cold reception

(C) The play received good review

(D) None of the above

Ans : (B)

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © . Question Papers | Previous Years Question Papers Download | Model Papers | Practice Papers Free - Posts · Comments