Tuesday, 7 October 2014

BSSC Inter Graduate Level Exam Model Question Paper Free Download

BSSC Inter and Graduate Level Model Question Paper

1. In which country is 'Takla Makan' desert situated?
(A) Kazakhstan
(B) Turkmenistan
(C) Uzbekistan
(D) China
Answer: D
2. Which strait connects Red Sea and Indian Ocean?
(A) Bab-el-Mandeb
(B) Hormuz
(C) Bosporus
(D) Malacca
Answer: A
3. Where is 'Ninety East Ridge' situated?
(A) Pacific Ocean
(B) Indian Ocean
(C) Atlantic Ocean
(D) Arctic Ocean
Answer: B
4. Which of the following is not a capital city?
(A) Canberra
(B) Sydney
(C) Wellington
(D) Riyadh
Answer: B
5. The highest coal-producing country in the world is
(A) India
(B) USA
(C) China
(D) Russia
Answer: C
6. Folding is the result of
(A) epeirogenetic force
(8) Coriolis force
(C) orogenetic force
(D) exogenetic force
Answer: C
7. Amritsar and Shimla are almost on the same latitude, but their climate difference is due to
(A) the difference in their altitudes
(B) their distance from sea
(C) snowfall in Shimla
(D) pollution in Amritsar
Answer: A
8. Coal mines in Jharkhand are located at
(A) Jharia
(B) Jamshedpur
(C) Ranchi
(D) Lohardaga
Answer: A
9. Major source of oceanic salinity is
(A) rivers
(B) land
(C) wind
(D) ash from volcanoes
10. The large States of India in the order of area are
(A) Rajasthan, Madhya Pradesh, Maharashtra
(B) Madhya Pradesh, Rajasthan, Maharashtra
(C) Maharashtra, Rajasthan, Madhya Pradesh
(D) Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan
Answer: A
11. Bihar is the -- largest State of India according to Census 2001.
(A) second
(B) third
(C) fourth
(D) fifth
Answer: B
12. The highest wheat-producing State of India is
(A) Haryana
(B) Punjab
(C) Bihar
(D) Uttar Pradesh
Answer: D
13. TISCO plant is located near
(A) Patna
(B) Darbhanga
(C) Dhanbad
(D) Tatanagar
Answer: D
14. Which States in India are the largest producers of sugarcane?
(A) Bihar and Uttar Pradesh
(B) Uttar Pradesh and Rajasthan
(C) Andhra Pradesh and Jammu and Kashmir
(D) Punjab and Himachal Pradesh
Answer: A
15. Which of the following States has the largest number of people belonging to Scheduled Caste?
(A) Bihar
(B) West Bengal
(C) Uttar Pradesh
(D) Punja
Answer: C
16. According to 2001 Census, what is the total population of Bihar?
(A) 82998509
(B) 76210007
(C) 96878627
(D) 80176197
Answer: A
17. The East Central Railway zone headquarters is located at
(A) Patna
(B) Hajipur
(C) M uzaffarpur
(D) Katihar
Answer: B
18. Where is Industries Commissioner Office of Bihar situated?
(A) Patna
(B) Gaya
(C) Hajipur
(D) Muzaffarpur
Answer: A
19. North Bihar is famous for
(A) agricultural prosperity
(B) heavy industries
(C) flood
(D) famine
Answer: C
20. Which one is not located on National Highway-2 (NH-2)?
(A) Aurangabad
(B) Sasaram
(C) Mohania
(D) Patna
Answer: D
21. Congress passed the 'Swaraj' resolution in the year 1905. The purpose of the resolution was
(A) right to make a constitution for themselves but it was not done
(B) to secure self-rule
(C) responsible government
(D) self-government
Answer: B
22. The Provincial were constituted Act of Governments under the
(A) 1935
(B) 1932
(C) 1936
(D) 1947
Answer: A
23. The Indian comprises of Constitution
(A) 395 Articles, 22 Parts and 12 Schedules
(B) 371 Articles, 21 Parts and 11 Schedules
(C) 372 Articles, 20 Parts and 7 Schedules
(D) 381 Articles, 23 Parts and 8 Schedules
Answer: A
24. The Rajya Sabha consists of
(A) 280 members of which 20 members are nominated by the President of India
(B) 275 members of which 18 members are nominated by the President of India
(C) 250 members of which 12 members are nominated by the President of India
(D) 252 members of which 12 members are nominated by the President of India
Answer: C
25. January 26 was selected as the date for the inauguration of the Constitution, because
(A) the Congress had observed it as the Independence Day in 1930
(B) on that day the Quit India Movement was started in 1942
(C) it was considered to be an auspicious day
(D) None of the above
Answer: A
26. The Public Accounts Committee submits its report to
(A) the Comptroller and Auditor General
(B) the Speaker of the Lok Sabha
(C) the Minister of Parliamentary Affairs
(D) the President of India
Answer: B
27. Of the following statements, which one is not correct?
(A) The Rajya Sabha is powerless in money matter
(B) Money Bills originate in the Rajya Sabha
(C) The Rajya Sabha has to pass Bills within 14 days after they are passed by the Lok Sabha
(D) The Rajya Sabha may pass or return the Money Bill with some recommendations to the Lok Sabha
Answer: B
28. Which of the following rights conferred by the Constitution of India is also available to non-citizens?
(A) Right to constitutional remedies
(B) Freedom to speech
(C) Freedom to move and settle in any part of the country
(D) Freedom to acquire property
Answer: A
29. Who is the head of the National Defence Committee?
(A) Home Minister
(B) Prime Minister
(C) President
(D) Vice-President
30. 'National Emergency' may be declared by the President of India in line with
(A) Article 352
(B) Article 370
(C) Article 371
(D) Article 395
Answer: C
31. Of the following statements, which one is not correct?
(A) Supreme Court was constituted in 1950
(B) Supreme Court is the highest court of appeal in the country
(C) Supreme Court can hear from any High Court/Tribunals except from Court-martial
(D) Supreme Court can hear from any High Court/ Tribunals as well as from Court-martial
Answer: D
32. Who is the constitutional head of the State Governments?
(A) Chief Minister
(B) Governor
(C) Speaker
(D) High Court Judge
Answer: B
33. Commercial sources of energy purely consist of
(A) power, coal, oil, gas, hydro-electricity and uranium
(B) coal, oil, firewood, vegetable waste and agricultural waste
(C) power, coal, animal dung and firewood
(D) coal, gas, oil and firewood
Answer: A
34. In India, per capita consumption of energy in 1994 was
(A) 300 kg of oil equivalent
(B) 360 kg of oil equivalent
(C) 243 kg of oil equivalent
(D) 343 kg of oil equivalent
Answer: A
35. When did the first oil crisis/ energy crisis occur in India?
(A) During 1950's and 1960's
(B) During 1930's and 1940's
(C) During 1990's and 2000's
(D) During 1970's and 1980's
Answer: D
36. Consider the following reasons for financial sickness of State Electricity Boards (SEBs) in India:
I. Sale of power to agricultural and domestic consumers below the cost of production
II. Transmission and distribution losses are very high
III. Lack of commercial autonomy for SEBs
IV. State Governments have implemented social subsidy policies through SEBs
37. Which of the above are correct?
(A) I, II and III
(B) I, II, III and IV
(C) I, III and IV
(D) II, III and IV
37. Which type of economy does India have?
(A) Socialist
(B) Gandhian
(C) Mixed
(D) Free
Answer: C
38. When was 'Speed Post Service' launched by the Indian Postal Department as competition to the 'Courier Service'?
(A) 1988
(B) 1987
(C) 1989
(D) 1986
Answer: D
39. We witnessed the first telephones in India in which year?
(A) 1951
(B) 1981
(C) 1851
(D) 1861
Answer: D
40. Consider the following problems being faced by the Indian Coal Industry :
I. Poor quali ty of coal and bottlenecks m the coal movement
II. Low utilisation capacity of washeries
III. Growing dependence on the import of coking coal
IV. Administered prices
Which of the above are correct?
(A) II, III and IV
(B) I, II, III and IV
(C) I, III and IV
(D) I, II and III
Answer: B
41. Name the committee which was set up by the NDC in 1957 for the reorganisation of CDP and NES, which suggested a three tier system of rural local government
(A) Balwant Rai Mehta Committee
(B) Ashok Mehta Committee
(C) Maharashtra Committee on Democratic Decentralisation
(D) Rural-Urban Relationship Committee
Answer: A
42. Ashok Mehta recommended
(A) three-tier government of Panchayati Raj Committee
(B) two-tier government of Panchayati Raj
(C) single-tier government of Panchayati Raj
(D) multiple-tier government of Panchayati Raj
Answer: B
43. Consider the following about the 'Rolling Plan':
I. A plan for the current year which includes the annual budget
II. A plan for a fixed number of years, say 3, 4 or 5
III. It is revised every year as per requirements of the economy
IV. A perspective plan for 10, 15 or 20 years
Which of the above are correct?
(A) I and II
(B) I and III
(C) II and III
(D) I, II, III and IV
Answer: B
44. In which year was the 'Planning Commission' set up in India?
(A) 1950
(B) 1947
(C) 1948
(D) 1951
Answer: A
45. Patna International Airport is directly connected with
(A) Kathmandu (Nepal), New Delhi, Kolkata, Mumbai, Lucknow, Varanasi and Ranchi
(B) Bengaluru, Hyderabad and Dhaka
(C) Islamabad, Dhaka and Bengaluru
(D) Washington, Dhaka and Chennai
Answer: A
46. In Bihar, air services are provided by
(A) only Indian Airlines
(B) only Sahara Airlines
(C) only Royal Nepal Airlines
(D) Indian Airlines, Sahara Airlines and Royal Nepal Airlines
Answer: D
47. For Bihar, in 1993-94, the Planning Commission estimated that percentage of below poverty line (BPL) was
(A) 55
(B) 65
(C) 45
(D) 35
48. In Bihar, though 'Zamindari' was statutorily abolished In 1952, the social base of land control remained in the grip of
(A) Middle Caste Hindus
(B) Scheduled Caste Hindus
(C) Dominant Caste Hindus
(D) Scheduled Tribe Hindus
Answer: C
49. Bihar State (before separation) had how many 'Industrial Area Development Authorities'?
(A) Six, viz., Adityapur, Bokaro, Patna, Ranchi, Darbhanga and Muzaffarpur
(B) Five, viz., Adityapur, Bokaro, Darbhanga, Muzaffarpur and Patna
(c) Seven, viz., Adityapur, Darbhanga, Ranchi and Bokaro, Patna, Muzaffarpur, Bhojpur
(d) Four, viz., Adityapur, Bhojpur and Muzaffarpur, Khagaria
50. In Bihar, name the scheme which aims at building up infrastructural facilities of high standard, required for establishment of 'Export oriented Units'
(A) Integrated Infrastructural Development (IID)
(B) Export Promotion Industrial Park (EPIP)
(C) Concept of Build-Operate- Transfer (BOT)
(D) Software/Hardware Technology Park (STP /HTP)
51. "Swaraj is my birthright and I shall have it." Who said?
(A) M. K. Gandhi
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Bal Gangadhar Tilak
(D) Bhagat Singh
Answer: C
52. The Madras Mahajan Sabha was established in the year
(A) 1880
(B) 1881
(C) 1882
(D) 1883
Answer: D
53. How many representatives took part in the First Session of the Indian National Congress?
(A) 52
(B) 62
(C) 72
(D) 82
Answer: C style="vertical-align: text-bottom;" />
54. The first Indian Governor General of Independent India was
(A) Raja Gopalachari
(B) Surinder Nath
(C) Rajendra Prasad
(D) B. R. Ambedkar
Answer: A
55. When was the National Council of Education established?
(A) 15th August, 1903
(B) 15th August, 1904
(C) 15th August, 1905
(D) 15th August, 1906
Answer: D
56. The Non-Cooperation Movement was started in
(A) 1918
(B) 1920
(C) 1921
(D) 1922
Answer: B
57. The Montagu-Chelmsford Report formed the basis of
(A) the Indian Independence Act, 1947
(B) the Indian Councils Act, 1909
(C) the Government of India Act, 1919
(D) the Government of India Act, 1935
Answer: C
58. Who is popularly known as 'Sher-e-Punjab,?
(A) Rajguru style="vertical-align: text-bottom;" />
(B) Bhagat Singh
(C) Lala Lajpat Rai
(D) Udham Singh
Answer: C
59. Gandhi-Irwin Pact took place in
(A) 1930
(B) 1931
(C) 1932
(D) 1933
Answer: B
60. Which Round Table Conference held in 1932?
(A) First
(B) Second
(C) Third
(D) Fourth
Answer: C
61. Who is associated with 'Abhinav Bharat'?
(A) V. D. Savarkar
(B) C. R. Das
(C) B. G. Tilak
(D) S. C. Bose
Answer: A
62. 'Do or Die' is associated with the following movement
(A) Dandi
(B) Non-Cooperation
(C) Khilafat
(D) Quit India
Answer: D
63. With whose efforts was Second Bihar Provincial Congress Session held?
(A) G. K. Gokhale
(B) Shri Deepnarayan Singh
(C) Shri Krishna
(D) Surendranath Banerjee
Answer: B
64. At which place was the 27th Session of the Indian National Congress held?
(A) Bhagalpur
(B) Patna
(C) Ranchi
(D) Bankipur
65. The 16th Session of Bihari Students' Conference at Hazaribag took place in
(A) 1921
(B) 1922
(C) 1923
(D) 1924
Answer: A
66. The editor of 'Bihari', a leading newspaper of Bihar, was
(A) Babu G. Prasad
(B) Babu Ram Prasad
(C) Babu Gopal Prasad
(D) Babu Maheshwar Prasad
Answer: D
67. Raj Kumar Shukla was resident of the village
(A) Murli Bharhawa
(B) Murli Bheet
(C) Murli Dheer
(D) Murli Kher
Answer: A
68. Shri Nivaranchandra Dasgupta belonged to
(A) Patna
(B) Purulia
(C) Hazipur
(D) Meenapur
Answer: B
69. Kunwar Singh was the King of
(A) Hamirpur
(B) Dheerpur
(C) Jagdishpur
(D) Rampur
Answer:C
70. Lord Sinha had resigned in 1921 from the post of Governor of
(A) Bihar-Orissa
(B) Bengal
(C) Punjab
(D) Madras
Answer: A
71. The value of x - [y - {z - (x - y - z)}j is
(A) x+ y+z
(B) x - y-z
(C) 1
(D) °
Answer: C
72. If the function f : I --? R, f(x) = log x then the value of f(x) + f(y) is
(A) f(xy)
(B) f(x+ y)
(C) f (x/y)
(d) f(y/x)
Answer: C
73. The median of 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16 is
(A) 8
(B) 9
(C)10
(D)11
Answer: B
74. The inverse of the matrix is
(B)
(C)
(D)
Answer: C
75. The length of the minute hand of a clock is 12 cm. Then the area swept by the minute hand in one minute will be
(A) 22·12 cm2
(B) 23·10 cm2
(C) 24·12 cm2
(D) None of the above
Answer: D
76. A player completes 2200-metre race in any circular path with 7 revolutions. Then the radius of the circular path is ( 1t = ~2)
(A) 30 metres
(B) 40 metres
(C) 50 metres
(D) 60 metres
Answer: C
77. The coordinates of the mid- point on joining the points P (4, 6) and Q (- 4, 8) will be
(A) (2, 7)
(B) (7, 2)
(C) (7, 0)
(D) (0, 7)
Answer: D
78. The solution of the differential equation
d2 d
-----.l:L - 3-.1{ + 2y = e5x
dx2 dx
is
A) y = C eX + C e2x + ~e5x
1 2 12
B) Y = C e-x + C e2x + ~e5X
1 2 12
C) y = C eX + C e-2x + ~ e5x
1 2 12
79. In triangle PQR if L.P = 1200 and PQ = PR, then L. Q and L.R will be respectively
(A) 60°, 30°
(B) 30°, 40°
(C) 30°, 30°
(D) 20°, 40°
Answer: C
80. The value of is
lim X→0
(A) 0
(B) loge ~ b
(C) log - ea
(D) a- b
Answer: B
81. The visible range of solar radiation is
(A) 100-400 nm (B) 400-700 nm (C) 740-10000 nm (D) None of the above
Answer: B
82. Plants which grow on saline soils are
(A) xerophytes
(B) hydrophytes
(C) halophytes
(D) succulents
Answer: C
83. Environment is a composite state of
(A) biotic factors
(B) physiographic factors (C) abiotic factors
(D) All of the above
Answer: D
84. Water is conducted in vascular plants by
(A) phloem tissue
(B) parenchyma tissue (C) meristems
(D) xylem tissue
Answer: C
85. Which component of plants receives stimulus for flowering?
(A) Stems
(B) Branches
(C) Leaves
(D) Roots
86. Minerals are
(A) liquids
(B) inorganic solids(C) gases
(D) All of the above
Answer: C
87. Development of the natural systems is described as
(A)~nction of the systems
(B) evolution of the systems
(C) self-sustained process of the systems
(D) None of the above
Answer: C
88. Genetics deals with
(A) Mendel's laws
(B) organic evolution
(C) DNA structure
(D) heredity and variations
Answer: C
89. Mendel's principles of inheri- tance are based on
(A) vegetative reproduction (B) asexual reproduction (C) sexual reproduction
(D) All of the above
Answer: C
90. Embryo is found in
(A) flowers
(B) leaves
(C) seeds
(D) buds
Answer: C
91. What soil particles are present in loamy soils?
(A) Sand particles(B) Clay particles (C) Silt particles
(D) All types of particles
Answer: D
92. A single type of atom is found in
(A) compounds of minerals
(B) mixture of minerals
(C) native elements
(D) None of the above
Answer: C
93. Soil water available to plants is maximum in
(A) clayey soil (8) silty soil (C) sandy soil (D) loamy soil
Answer: C
94. Capillaries are most effective in (A) clayey soil
(8) silty soil
(C) sandy soil
(D) loamy soil
Answer: C
95. Photosynthesis occurs in
(A) nucleus
(b) mitochondria
(C) chloroplast
(D) peroxisome
Answer: C
96. Continents have drifted apart because of
(A) volcanic eruptions (8) tectonic activities
(C) folding and faulting of rocks (D) All of the above
Answer: C
97. Which of the following do not belong to solar system?
(A) Asteroids
(8) Comets
(C) Planets
(D) Nebulae
Answer: C
98. Table salt (NaCI) is a product of
(A) weak acid and weak base
(B) strong acid and strong base
(C) weak acid and strong base
(D) strong acid and weak base
99. Sexual reproduction causes genetic variation because of
(A) blending of genes
(B) chromosomal changes
(C) Shuffling of genes
(D) All of the above
Answer: D
100. Average salinity of water of Arabian Sea is
(A) 25 ppt (8) 35 ppt (C) 45 ppt (D) 55 ppt
Answer: C
101. Who among the following is the winner of the Mahatma Gandhi International Award for Peace and Reconciliation, 2009?
(A) Yukia Amano
(B) Aung San Suu Kyi
(C) Bill Gates
(D) Hillary Clinton
Answer: B
102. 'Durand Cup' is associated with the game of
(A) football
(B) polo
(C) cricket
(D) hockey
Answer: A
103. For which word, the letter 'G' has been used in '2G Spectrum'?
(A) Global
(B) Government
(C) Generation
(D) Google
Answer: C
104. Former Central Minister for Communication and Information Technology, Mr. A. Raja belongs to which of the following parties?
(A) Congress
(B) BJP
(C) Communist Party of India
(D) DMK
Answer: D
105. Which one of the following numbered Rajdhani trains covers the longest distance?
(A) 12429 Bangalore City Junction
(B) 12431 Trivandrum Central
(C) 12433 Chennai Central
(D) 12435 Dibrugarh Town
Answer: B
106. What is the minimum age of a person whose photographing, fingerprinting and iris mapping will be done for the Census of 2011?
(A) 12 years
(B) 15 years
(C) 18 years
(D) 21 years
Answer: B
107. The Union Cabinet, on August 2010, decided to form institutes like the All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) in which six States?
(A) Bihar, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Orissa, Rajasthan, Uttarakhand
(B) Bihar, Uttar Pradesh, Himachal Pradesh, Haryana, Kerala, Gujarat
(C) Bihar, Uttarakhand, Jharkhand, Orissa, Andhra Pradesh, Maharashtra
(D) Bihar, Tamil Nadu, Karnataka, Uttar Pradesh, Jammu and Kashmir, Assam
Answer: A
108. Which was reported the richest party according to the 'National Election Watch' on August 2010?
(A) BSP
(B) BJP
(C) Socialist Party
(D) Congress
Answer: D
109. Which party-wise performance is correct for Bihar Assembly Elections, 2010 in comparison to the elections of 2005?
JDU BJP RJD WP CONG OTHERS
(A) +40 +25 -30 -10 -7 -19
(B) +25 +34 -20 -5 -3 -11
(C) +27 +36 -32 -7 -5 -19
(D) + 17 +46 -15 -10 -10 -10
Answer: C
110. Till 2010, which State Governments have provided 50 percent reservation for women in local bodies?
(A) Bihar, Uttar Pradesh, Rajasthan
(B) Bihar, Madhya Pradesh, Himachal Pradesh
(C) Bihar, Madhya Pradesh, Kerala
(D) Bihar, Himachal Pradesh, Uttar Pradesh
Answer: B
111. 'AVAHAN', the Indian segment of 'Bill and Melinda Gates Foundation', is engaged in the prevention of
(A) dengue
(B) polio
(C) HIV / AIDS
(D) filariasis
Answer: C
112. A recently held underwater meeting has drawn attention world over. The meeting was held by
(A) Some Somali pirates to make a new strategy for capturing ships for ransom
(B) Some environmental scientists for promoting awareness for saving water
(C) some activists environmental awareness for promoting against air pollution
(D) The cabinet of a country to highlight the threat of rising sea level for any country
Answer: D
113. Which one of the following cities is not located on the bank of river Ganga?
(A) Fatehpur
(B) Bhagalpur
(C) Uttarkashi
(D) Kanpur
Answer: C
114. Which one of the following is a human right as well as a fundamental right under the Constitution of India?
(A) Right to Information
(B) Right to Work
(C) Right to Education
(D) Right to Housing
Answer: C
115. The time at Cairo is 2 hours ahead of Greenwich. Hence, it is located at
(A) 30° W longitude
(B) 30° E longitude
(C) 28° E longitude
(D) 28° W longitude
Answer: B
116. The headquarters of International Court of Justice is at
(A) Hague
(B) New York
(C) Geneva
(D) Paris
Answer: A
117. In the world's best countries' list, compiled by the reputed 'News Week' magazine in 2010, the first position went to Finland. What was the rank of India?
(A)17
(B)48
(C)66
(D)78
Answer: D
118. Which university was ranked first in the list of '2010 Academic Rankings of the World Universities '?
(A) Jawaharlal Nehru University, India
(B) Cambridge University, Britain
(C) Harvard University, USA
(D) Massachusetts Institute of Technology, USA
Answer: C
119. Which date is known as 'Diabetes Day'?
(A) 14th February
(B) 14th May
(C) 14th September
(D) 14th November
Answer: D
120. In which country, Ms. Julia Gillard was made the first woman Prime Minister in the year 2010?
(A) Australia
(B) Canada
(C) Germany
(D) Poland
Answer: A
121. Which country's parliament has banned 'Burqa' by passing a law on 14th September, 2010?
(A) USA
(B) France
(C) Italy
(D) Holland
Answer: B
122. Mr. Arjun Munda was on September 11, 2010 sworn in as the Chief Minister of Jharkhand. How many MLAs in the 81- member Assembly supported him?
(A) 41
(C) 50
(B) 45
(D) 55
Answer: B
123. Mr. P. J. Thomas has been appointed as the Central Vigilance Commissioner on September 7,2010. He is an IAS Officer of the following State's cadre
(A) Assam
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Tamil Nadu
Answer: C
124. What was the maximum amount which has been provided as financial autonomy by the Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises of Union Government to the 'Mini Ratna', category I?
(A) Rs 250 crore
(B) Rs 350 crore
(C) Rs 400 crore
(D) Rs 500 crore
Answer: D
125. When was the Right to Education added through the amendment in the Constitution of India?
(A) 1st April, 2010
(B) 1st August, 2010
(C) 1st October, 2010
(D) 1st December, 2010
Answer: A
126. Match the achievements of India in the XVI Asian Games, 2010 :
1. Rank P. 14
2. Gold Q. 33
3. Silver R. 06
4. Bronze S. 17
(A.) 1 2 3 4
Q R P S
(B) 1 2 3 4
R P S Q
(c.) 1 2 3 4
P Q R S
(D) 1 2 3 4
S R P Q
Answer: C
127. To which institute, Shubha Tole, the first woman awardee of prestigious Shanti Swarup Bhatnagar Prize, 2010 in the field of Science, belongs?
(A) Tata Institute of Fundamental Research, Mumbai
(B) Indian Institute of Science Education and Research, Pune
(C) Indian Institute of Technology, Kanpur
(D) Indian Institute of Science"Bengaluru
Answer: A
128. Which Indian was honoured by the 'World Statesman Award, 2010'?
(A) Mrs. Sonia Gandhi
(B) Atal Bihari Vajpayee
(C) Dr. Manmohan Singh
(D) Lal Krishna Advani
Answer: C
129. India's Third Research Centre at Antarctica is name as
(A) Bharti
(B) Swagatam
(C) Hindustan
(D) Maitri
Answer: A
130. In Commonwealth Games, 2010, India won 101 medals. Out of them, how many medals have been received by team events, women and men respectively?
(A) 0, 37, 64
(B) 2, 35, 64
(C) 1, 37, 63
(D) 1, 36, 64
Answer: B
131. Which of the following is a Harappan port?
(A) Alexandria
(B) Lothal
(C) Mahasthangarh
(D) Nagapattanam
Answer: B
132. The Gupta emperor who defeated the 'Hunas' was
(A) Samudragupta
(B) Chandragupta II
(C) Skandagupta
(D) Ramgupta
Answer: C
133. What is the name of Kalhana's book?
(A) Arthashastra
(B) Indica
(C) Purana
(D) Rajtarangini
Answer: D
134. Which inscription tells about the various achievements of Rudradaman I?
(A) Junagarh
(B) Bhitari
(C) Nasik
(D) Sanchi
Answer: A
135. Who was the first ruler of the Slave dynasty?
(A) Qutubuddin Aibak (B) Iltutmish (C) Razia (D) 'Balban
Answer: A
136. Who was the ruler of Devgiri at the time of Alauddin Khalji's invasion?
(A) Prataprudra bev (B) Ramchandra Dev (C) Malik Kafoor (D) Rana Ratan Singh
Answer: B
137. Who of the following Muslim rulers abolished the pilgrimage tax?
(A) Bahalol Lodi (B) Sher Shah (C) Humayun (D) Akbar
Answer: D
138. What was 'Dar-ul-Shafa' established by Firoz Tughlaq?
(A) An alms house
(B) A free hospital
(C) A library
(D) A guesthouse for pilgrims
Answer: B
139. The 'Permanent Settlement' was made with
(A) Zamindars (B) village communities (C) Muqaddamas (D) peasants
Answer: A
140. Who was the founder of 'Prarthana Samaj?
(A) Atmaram Panduranga (B) Tilak (C) Annie Besant (D) Rasbihari Ghosh
Answer: A
141. Who was the father of Indian Renaissance?
(A) Bal Gangadhar Tilak
(B) Dayananda Saraswati
(C) Shraddhananda
(D) Raja Ram Mohan Roy
Answer: D
142. 'Swaraj Dal' was founded by
(A) Tilak and Chittaranjan Das
(B) Gandhi and Motilal Nehru
(C) Gandhi and Tilak
(D) Chittaranjan Das and Motilal Nehru
Answer: D
143. Who founded the 'Theosophical Society'?
(A)Madame H, P. Blavatsky
(B) Raja Ram Mohan Roy
(C) Mahatma Gandhi
(D) Swami Vivekananda
Answer: A
144. Which one of the following books was written by Tilak?
(A) India in Transition
(B) Gita Rahasya
(C) Gokhale-My Political Guru
(D) Discovery of India
Answer: B
145. Where was Mahaveer Swami born?
(A) Kundagram
(B) Pataliputra
(C) Magadh
(D) Vaishali
Answer: D
146. Where did Mahatma Buddha's 'Mahaparinirvan' take place?
(A) Lumbini
(B) Bodh Gaya
(C) Kushinara
(D) Kapilavastu
Answer: C
147. At which place did Mahatma Buddha give his first 'Dharmachakrapravartan '?
(A) Lumbini
(B) Sarnath
(C) Pataliputra
(D) Vaishali
Answer: B
148. What was the early capital of Magadh?
(A) Pataliputra
(B) Vaishali
(C) Rajagriha (Girivraja)
(D) Champa
Answer: C
149. What was the name of the dynasty of Ajatshatru?
(A) Maurya
(B) Haryanka
(C) Nanda
(D) Gupta
Answer: B
150. The Third Buddhist Council was convented at
(A) Takshashila
(B) Sarnath
(C) Bodh Gaya
(D) Pataliputra
Answer: D

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © . Question Papers | Previous Years Question Papers Download | Model Papers | Practice Papers Free - Posts · Comments